Home » Vliegangst: tips om het te overwinnen

Vliegangst: tips om het te overwinnen

jet cloud landing aircraft

Vliegangst is iets waar veel mensen last van hebben. Hierdoor vermijden ze vliegen of kunnen ze de plezier ervan niet voelen terwijl vliegen juist een leuke ervaring moet zijn. Mijn vriend had vroeger ook last van vliegangst en gaf me een paar tips die jou wellicht ook kunnen helpen.

1. Zorg voor afleiding

Of het nu een telefoon, een boek of heel iets anders is wat voor jou zorgt voor afleiding, gebruik het. Door je gedachtes te focussen op een ander onderwerp groeien je angsten voor, in dit geval, het vliegen minder omdat je er minder over na denkt. Je kan dit zowel de dagen voor het vliegen doen als tijdens het vliegen.

Voor het vliegen kan het helpen om bijvoorbeeld je hoofd leeg te maken door te sporten. Of misschien was er een serie of een boek die je al graag gezien of gelezen wilde hebben? Doe iets waarmee je je tijd kan opvullen. Hoe meer je bezig bent met andere dingen, hoe minder je na kan denken over wat er gaat komen.

Tijdens het vlieg is het moeilijk om te gaan sporten, in dit geval is lezen, een film of serie kijken, muziek of een podcast luisteren of simpelweg gewoon praten met een ander een afleiding. Bekijk van te voren waar je rustig van wordt en waardoor je je focus verlegt en gebruik dit in het vliegtuig.

boek lezen tegen vliegangst
Lees een boek als afleiding tegen vliegangst

2. Schrijf je angsten op

Ik kan me voorstellen dat je deze tip het snelst overslaat maar toch is hij erg belangrijk. Met vliegangst heb je namelijk snel de nijging om erg in je hoofd te blijven zitten en na te denken over eventuele situaties. Door deze ´angsten´ en situaties op te schrijven geef je het een plekje om te verwerken. De gedachtes zullen nu ook op papier staan waardoor ze als minder zwaar worden ervaren.

vliegangst van je af schrijven
Schrijf het van je af

3. Houdt je vakantie in je achterhoofd

Hoe eng het ook is, denk aan alle leuke dingen die je zult gaan doen op je vakantie. Het kan helpen om vooruit te denken aan waar je het voor doet. Stel je gaat naar een eiland, er is vrijwel geen andere manier om hier te komen dus je moet wel met het vliegtuig. Maar wat je hiervoor terug krijgt zijn onvergetelijke herinneringen die je je leven lang bij je zult dragen, nieuwe dingen die je geleerd hebt of misschien ontmoet je hier wel super leuke mensen. Denk dus aan de vakantie die voor je ligt, dit is ook een vorm van afleiding zoeken.

  • stedentrip
  • waves breaking on rocky cliffs on the shore
  • azoren
  • skivakantie

4. Turbelentie

Ik kan je nu vertellen hoe turbulentie werkt en waarom het niet gevaarlijk is maar ik kan het je ook wat makkelijker maken. In deze video wordt erg duidelijk uitgelegd hoe turbulentie werkt, waarom het niet gevaarlijk is en dat je zeker niet de enige bent die deze momenten eng vind. De video is in het Engels, zet dus je ondertiteling aan als je dit prettiger vindt. Daarnaast worden er nog wat extra tips gegeven. Handig toch!

vliegangst, tubelentie is niet gevaarlijk

5. Kleed je comfortabel aan

Als je je comfortabel kleed, voel je je gelijk meer op je gemak. Comfortabele kleding kan voor iedereen iets anders zijn. De ene vind het prettig om een joggingsbroek met een trui te dragen terwijl de ander het juist fijn vind om zich netter aan te kleden. Het is maar net waar jij je goed bij voelt. Draag ook vooral geen truien die jeuken of iets waar je je uiteindelijk aan gaat irriteren!

vliegangst, draag comfortabele kleding
Draag kleding waar jij je comfortabel in voelt

6. Ademhalingsoefeningen

Het is erg belangrijk om jezelf rustig te houden. Door je hartslag laag te houden wordt er minder adrenaline aangemaakt en zul je minder spanning ervaren voor de vlucht. Het kan daarom helpen om voordat je weggaat een paar momenten voor jezelf te nemen om tot rust te komen, dit kan bijvoorbeeld door yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen. Op YouTube en Spotify zijn verschillende video´s te vinden die je hierbij kunnen ondersteunen. Nu is het als je in het vliegtuig zit niet erg handig om Yoga te gaan doen, hier is het dan ook het handigst om verschillende ademhalingsoefeningen te doen of een meditatievideo te beluisteren.

Hier vind je een aantal site´s en video´s die ik zelf erg fijn vind:

Mediteren tegen vliegangst
Yoga, mediteren en ademhalingsoefeningen tegen vliegangst

Liefs

Berichten die je wellicht ook leuk vindt:

Volg: