Home » Terugblik op mijn examenjaar in 2022

Terugblik op mijn examenjaar in 2022

newly graduated people wearing black academy gowns throwing hats up in the air

In mei 2022 heb ik mijn eindexamens van het VWO gehad en op 9 juni kreeg ik het verlossende belletje: Ik ben geslaagd! Dit jaar was niet zonder slag of stoten, in deze post blik ik terug op mijn examenjaar en geef ik tips zodat jij ook je examenjaar overleefd!

De start van het examenjaar

Ik kan me nog herinneren dat letterlijk elke les we eraan herinnerd werden dat we in ons examenjaar zaten en alle cijfers veel mee zouden tellen. Daarnaast ging alle stof zo ontzettend snel! Het begin van dit jaar was voor mij erg zwaar. Ik had faalangst ontwikkeld en het ging privé niet helemaal lekker. Hiervoor heb ik vele gesprekken gehad met docenten en zelfs een cursus gevolgd om met mijn faalangst om te leren gaan. Dit alles zorgde ervoor dat ik een stroeve start had, mijn cijfers van 5 VWO waren niet super hoog en ik stond zelfs een 4.8 gemiddeld voor het kernvak wiskunde b. Ik wist dus dat ik extra hard mijn best moest doen in mijn examenjaar om mijn diploma te kunnen halen…

Klik hier voor tips om je faalangst te overwinnen
begin examenjaar
Back to school

Druk opleggen

Met in mijn achterhoofd de cijfers van het vijfde leerjaar moest ik alles uit de kast halen om betere cijfers te behalen, dit is alleen erg moeilijk als je hier mentaal niet toe in staat bent. Ik heb snel de nijging om mezelf zoveel druk op te leggen dat het eigenlijk niet haalbaar is. Ik denk dat mijn faalangst hier onder andere uit voort is gekomen. Tegenwoordig moet je aan zoveel verwachtingen voldoen: je moet sociaal zijn, goede cijfers op school halen, later een goede baan krijgen, tussendoor werken om geld te verdienen en voor jezelf zorgen. Dit kan alleen niet allemaal tegelijk, we hebben snel de nijging om het onderdeel: voor ons zelf zorgen opzij te schuiven terwijl dit juist super belangrijk is om de andere onderdelen te kunnen behalen!

Tegenwoordig moet je aan zoveel verwachtingen voldoen

examenjaar geeft stress
Er is zoveel druk op jongeren tegenwoordig

Wiskunde

Wiskunde en economie waren mijn grootste boosdoeners. Aangezien wiskunde een kernvak is was het voor mij nog belangrijker om hier goede cijfers voor te halen. Tijdens de wiskunde toetsen kon ik niet laten zien wat ik in huis had omdat ik vaak een black-out kreeg zodra ik mijn toets opende. Na mijn laatste wiskunde toets van 5 VWO ben ik met tranen in mijn ogen naar mijn wiskundedocent gelopen omdat ik ontzettend hard had geleerd en vrijwel niks op heb kunnen schrijven door mijn black-out. Na overleg maakten we een afspraak dat ik de wiskundetoetsen in een lokaal met alleen mijn docent deed. Op deze manier kon ik aangeven als het niet goed ging en namen we een pauze. Ik ben hem voor eeuwig dankbaar want na aanleiding hiervan heb ik eindelijk voldoendes kunnen halen voor mijn toetsen en dus uiteindelijk ook voor mijn examen!

equations written on blackboard

Examens

Het is dan eindelijk zover. De laatste toetsweek is voorbij en de examens komen eraan. Op de meeste scholen worden er examentrainingen aangeboden die helpen met de laatste informatie duidelijk maken voor je examens. De meivakantie is voorbij en de examens beginnen. Het kan erg confronterend zijn om de eerste keer de zaal in te komen. Dit is het moment waar je zo lang voor gewerkt hebt. Er zijn ontzettend veel leerlingen om je heen die ook gespannen zijn en de docenten houden je scherp in de gaten. You got this!

examenzaal
examenzaal

Tips

  • Een goed begin is het halve werk. Hoe beter je nu mee doet, hoe minder je later hoeft te doen.
  • Houd je docenten te vriend. Het kan zo zijn dat je opgegeven moment in een situatie komt waarbij je de hulp van je docent nodig hebt, het is dan wel zo fijn als ze je mogen.
  • Bespreek dingen die je prestaties in de weg zitten met je mentor. Dit kan bijvoorbeeld zijn als het thuis niet zo goed gaat, je moeite hebt met leren of in mijn geval je last hebt van faalangst. Door dit bespreekbaar te maken heb ik eraan kunnen werken.
  • Vraag of je voor de examens de zaal mag zien. Als je last hebt van ´examenangst´ kan het helpen om te weten wat je kan verwachten. Om een van de angsten weg te nemen kan het helpen om de zaal te zien en eventueel de plek waar je zit. Wegens mijn faalangsttraining mocht ik mijn eigen plek in de zaal uitzoeken en dit gaf me erg veel rust.
  • Stel je vragen! Het kost zoveel meer tijd als je alles zelf uit moet zoeken, docenten zijn er om je te helpen.
  • Neem pauzes. Het wordt vaak gezegd maar ik zeg het toch nog een keer: je onthoudt alles veel beter als je kleine hoeveelheden stof leert met pauzes ertussen dan als je in een keer gaat blokken.
  • Geniet van je vrije tijd. Het is ook belangrijk om te rusten en dingen te doen die je leuk vindt, hierdoor blijf je ook weer gemotiveerder als je weer aan de slag moet.
  • Ga naar alle examentrainingen van onderwerpen waar je moeite mee hebt. Hoe verleidelijk het ook is om niet te gaan, het scheelt je zoveel tijd!
  • Volg examentrainingen van SSL Leiden (voor HAVO en VWO). Je kan hier in 2 of 3 dagen alle belangrijke examenstof per vak herhalen.
  • Maak veel opgaven! Je hebt al een aantal jaar kennis opgenomen, op de examens moet je deze kennis toepassen. Oefen dit dan ook!

Terugblik

Kortom, het examenjaar is zwaar maar met de juiste inzet komt het allemaal goed. Als ik terug kijk op mijn examenjaar dat zie ik een jaar waarin ik veel geleerd heb over zowel de examenstof als mezelf. Er is veel gelachen en gehuild en ben blij dat ik nu weer met iets nieuws kan beginnen. Ik studeer nu en heb het hier erg naar mijn zin. Op naar een nieuwe fasen van mijn leven!

Liefs

Berichten die je wellicht ook leuk vindt:

Volg: