Home » Studiekeuze tips

Studiekeuze tips

studiekeuze maken

Bijna is het zover, de studiekeuze moet ingediend zijn. Het kan best spannend en moeilijk zijn om een studie of opleiding te kiezen die bij je past. Hoe weet je nu wat bij je past en hoe kan je een goede studiekeuze maken. Vorig jaar heb ik zelf ook een studiekeuze gemaakt en in deze post geef ik tips die helpen bij het kiezen van je studie of opleiding.

Mind map

Het is erg belangrijk om enigszins in kaart te brengen wie je bent als persoon, waar je waarde aan hecht en waar je interesses liggen. Dit kan door bijvoorbeeld een mind map te maken waarin je dit weergeeft. In de afbeelding heb ik een mind map over mezelf gemaakt waarin te zien is dat je niet heel diep op alles in hoeft te gaan. Het gaat erom dat je tijd besteed aan het reflecteren op jezelf om zo een keuze te maken die bij je past. Het belangrijkste is dat je iets kiest wat je leuk vindt, niet wat andere vertellen dat je moet doen! De dingen die je opschrijft kan je vergelijken met de karaktereigenschappen die bij de studie of opleiding zijn aangegeven.

mindmap studiekeuze

Het belangrijkste is dat je iets kiest wat je leuk vindt, niet wat andere vertellen dat je moet doen!

Wat wil je niet

Een andere manier is om niet te kijken naar welke studie bij je past, maar om juist te kijken wat je niet wilt. Voor mij was het best wel duidelijk wat ik NIET wilde, aan de hand hiervan kon ik studies afstrepen. Daarnaast wist ik ook dat ik nog niet uit huis wilde en het dus met het OV bereikbaar moest zijn. Hierdoor vielen er ook weer een aantal opties af. Door op deze manier door de lijst met studies te gaan heb ik uiteindelijk een selectie van een paar studies kunnen maken die me wel interessant leken. Op de site van studiekeuze123 is er een lijst met alle studies en kan er gefilterd worden, ook kunnen studies vergeleken worden. Dit hielp mij heel erg.

Klik hier om op de site van studiekeuze123 te komen.

Online testen

Op het internet zijn er genoeg studiekeuze testen te vinden die kunnen helpen met het maken van een keuze. Probeer deze uit en wie weet vind je je ideale studie. Ik heb hieronder een lijstje gemaakt met wat leuke testen:

Open dagen en meeloopdagen

Dit is denk ik al heel vaak door docenten gezegd, maar het is zeker aan te raden om een open dag te bezoeken of een dagje mee te lopen bij een studie of opleiding die je leuk lijkt. Onthoud wel dat de opleiding op open dagen wordt gepromoot om leerlingen te trekken maar focus vooral op de onderwerpen die bij de studie naar voren komen en het gevoel dat je erbij hebt. Een meeloopdag zegt ook niet alles over een studie. Zo heb ik inmiddels zelf al een aantal keer meegemaakt dat leerlingen een college kwamen bijwonen maar dit college was niet heel representatief voor de opleiding. Houdt hier rekening mee en kijk hier ook vooral naar de manier van lesgeven en de omgeving waarin je je bevindt.

Klik hier voor tips om je examens te overleven.
Zo overwin je je faalangst!

Heel veel succes met de examens, je gaat dit knallen! Vergeet niet te genieten van de tijd die je nu nog hebt met je vrienden en veel plezier volgend schooljaar met je studie of opleiding!

Liefs

Andere posts die je wellicht ook leuk vindt:

* Deze post is gebaseerd op mijn eigen ervaring.

Volg: