Home » Hoe ga je om met faalangst

Hoe ga je om met faalangst

woman sitting in front of macbook

In mijn examenjaar heb ik erg last gehad van faalangst. Hierdoor had ik veel last van black-outs, te veel druk om mezelf leggen en me constant willen bewijzen naar andere, waardoor het juist niet lukte. Inmiddels kan ik zo goed als zeggen dat ik mijn faalangst goed onder controle kan houden. In deze post vertel ik wat mij geholpen heeft en hoe je met faalangst om kan gaan.

Het examenjaar

Tijdens een wiskunde proefwerk kreeg ik een volledige black-out waardoor ik vrijwel niks in heb kunnen vullen. Ik had heel hard voor deze toets geleerd en baalde hier dan ook enorm van. De druk had ik zo hoog voor mezelf gelegd, dat ik na het tentamen met tranen naar mijn docent was gegaan. Hij was erg behulpzaam en we zouden later kijken naar eventuele oplossingen. Toen we later onze cijfers kregen was het inderdaad heel laag. Op dat moment zat ik al niet zo goed in mijn vel en dit cijfer maakte het niet beter. Toen een docent aan me vroeg hoe het ging stortte ik dan ook volledig in. Hoewel het op het moment erg vervelend was, was het wel mijn eerste stap in de goede richting.

Bekijk mijn terugblik op mijn examenjaar + tips!

Klik hier!

Vraag hulp

Zelf heb ik niet direct om hulp gevraagd maar ik raad je wel aan dit toch te proberen. Je wilt namelijk het liefst niet op het punt komen dat je over je grens bent gegaan en je instort. Je krijgt dan wel hulp maar dit is geen fijn moment en kan voorkomen worden!

Aanpassingen

Nadat ik bij mijn wiskunde docent was geweest heb ik samen met hem wat aanpassingen kunnen doen die paste bij mijn situatie. Hierdoor kon ik alles meedoen maar op een manier waardoor de factoren die mijn faalangst rondom toetsen vergrootte, werden weggenomen. Zo heb ik afgesproken om de toets apart van mijn klasgenoten te maken met eventueel een pauze als het even teveel werd. Dit is echter per situatie verschillend. Kijk of met een docent, baas of wie dan ook of afspraken en aanpassingen gemaakt kunnen worden, waardoor een aantal factoren worden weggenomen of verminderd. Een deel van je stress zal hierdoor weg zijn.

Volg een cursus

I know, het klinkt misschien suf maar het heeft mij erg geholpen. Door een van mijn docenten werd een faalangstcursus aangeboden waarin we trucjes leerde om met stress om te gaan, de stress te verminderen, triggers te herkennen maar vooral ook jezelf leren kennen. Wat voor mij erg prettig was, was om mijn verhaal kwijt te kunnen bij een kleine groep mensen die enigszins dezelfde ‘problemen’ hadden en je het gevoel had dat je niet de enige was.

Nog wat overige tips

Notitieboekje

Wat ik zelf heb gemerkt is dat faalangst een mentaal ding is. Het zit in je hoofd en is lastig om eruit te krijgen. Mijn advies is dan ook om eerst te focussen op jezelf. Koop een notitieboekje en schrijf hier regelmatig je gevoel in: hoe voel ik me? Waarom voel ik me zo? Wat veroorzaakte mijn stress vandaag? Wat ging er goed en wat kan ik de volgende keer beter of hetzelfde doen? Dit soort vragen helpen bij het in kaart brengen van je faalangst waardoor je jezelf steeds beter zal begrijpen.

journal bij omgang met faalangst

Mindset

Als je zinnen blijft herhalen tegen jezelf, ga je het uiteindelijk geloven. Schrijf een aantal affirmaties en zinnen over de ideale versie van jezelf op en ga deze tegen jezelf herhalen: Ik ben sportief. Ik ben slim. Ik ben zelfverzekerd etc. Mindset is key en deze zinnen zullen bijdragen in het verbeteren van je mindset.

affirmaties voor omgang met faalangst

Meditatie

Neem een moment voor jezelf en zet een rustig muziekje op of ga mediteren. Andere vormen van meditatie als yoga of een journal bijhouden kunnen ook helpen, zolang je maar even iets voor jezelf doet wat niet met alles wat je nog moet doen die dag te maken heeft!

Kortom, vraag om hulp voordat je over je grens heen gaat en je instort omdat het teveel is om alleen te dragen. Er zijn genoeg mensen die je willen en kunnen helpen om een aantal factoren die je faalangst versterken weg te nemen of te verminderen. Daarnaast is faalangst echt mentaal en het is dan ook heel belangrijk dat je soms even weg stapt van iedereen om jezelf te leren kennen. Pas als je jezelf beter kent en openstaat voor hulp zal de faalangst niet meer je leven overheersen. Het is een lastig proces maar je komt er wel! Ik heb alle vertrouwen in je, nu jij nog!

Liefs

Andere posts die je wellicht ook leuk vindt:

Volg:
Deel