Home » Pico do Arieiro wandeling in Madeira

Pico do Arieiro wandeling in Madeira

activiteiten op madeira pico do arieiro en pico ruivo

Op het prachtige eiland Madeira kan je hele mooie en indrukwekkende wandelingen maken. De wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo en weer terug is een van de meest indrukwekkende wandelingen die ik ooit heb gedaan. In deze post vind je alles wat je moet weten voordat je Pico do Arieiro bewandeld.

*Deze post bevat affiliate links. Dit betekend dat als je een aankoop via mijn link doet, dat ik hier een centje aan verdien 🙂

Duur: +/- 7 uur 
Lengte: 11 Km 
Hoogteverschil: +/- 1750 meter 
Moeilijkheidsgraad: moeilijk door de vele trappen en de duur

Wat kan je verwachten van de wandeling

De wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo en weer terug is een van de bekendste wandeling op het eiland. De trappen aan het begin van de wandeling worden ook wel de stairways to heaven genoemd! De meeste mensen doen ongeveer 7 uur over de heen en terug wandeling, een flinke wandeling dus. De wandelroute is dan ook 11 kilometer lang en heeft een hoogteverschil van maar liefst 1750 meter!

Over het algemeen kan de wandeling als moeilijk worden bestempeld, dit komt door de duur van de wandeling, maar ook door het hoogteverschil. Tijdens de wandeling zal je vele trappen moeten bewandelen, wat erg vermoeiend is. Het eerste uur en het laatste uur van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo is het zwaarst. Hier moet je veel trappen bewandelen en er is weinig tot geen schaduw.

Hopelijk heb ik je nog niet afgeschrikt want het is echt een prachtige wandeling die je zeker gedaan moet hebben. Je waant je in een prachtige en bijzondere omgeving, neem gewoon af en toe wat pauzes. Ben je niet goed te been of heb je een hele slechte conditie dan zou ik het echter niet doen.

pico do arieiro en pico ruivo

Hoe ga je wandelen

Je kan ervoor kiezen om de wandeling heen en terug te doen, maar je kan ook alleen naar Pico Ruivo lopen en je daar laten ophalen. Ben je zelf met de auto dan is dit niet mogelijk.

Van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Heb je geen auto of wandel je liever niet zeven uur lang, maar wil je wel van de ene naar de andere top lopen, dan kan je ervoor kiezen om alleen de heenweg te lopen. In dit geval heb je wel een transfer nodig die je bij Pico do Arieiro afzet en bij Pico Ruivo weer ophaalt. Dit kan je erg makkelijk bij een organisatie als GetYourGuide regelen.

Klik hier om eenvoudig een transfer te boeken, maar wel de vrijheid te hebben om zelf de wandeling te doen.

Het kan ook zijn dat je graag de wandeling met een ervaren wandelaar doet en in een kleine groep. Bij deze tour ga je in de meeste gevallen alleen heen en wordt je vervolgens met een transfer weer opgehaald.

Klik hier om de wandeling met een ervaren gids te doen!

Authentieke Madeira Rondreizen

Van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo en terug

Ben je zelf met de auto dan kan je deze parkeren bij de parkeerplaats bij Pico do Arieiro. Let op, soms is deze parkeerplaats vol en dan moet je de auto iets lager op de berg parkeren. Vanaf deze parkeerplaats is het ongeveer 800 meter lopen naar de start van de wandeling. Deze 800 meter moet je bergopwaarts lopen, zie het maar als een warming-up. Aangezien de auto hier geparkeerd staat zal je de route heen en terug wandelen. Dit heb ik zelf ook gedaan!

Ben je met een eigen auto en wil je vooral de sfeer van de wandeling meekrijgen, maar hoef je niet perse naar Pico Ruivo te lopen, dan kan je er ook voor kiezen om een deel te lopen en dan weer terug. Ik zou dan aanraden om anderhalf tot twee uur te gaan wandelen en dan weer terug te gaan, dan heb je namelijk een goed beeld van de wandeling in het geheel zonder dat je helemaal naar de top gaat en terug.

Zonsopkomst of -ondergang wandeling

De zonsopkomst en -ondergang zijn echt prachtig op deze plek. Er worden dan ook niet voor niets vele tours aangeboden om dit te bewonderen. Aangezien het een deel van de route donker kan zijn, is het handig om dit met een groep of gids te doen zodat je niet alleen in het donker erheen of terug moet.

Neem voldoende eten en drinken mee

Aangezien de wandeling erg lang is, is het belangrijk om voldoende water mee te nemen. We lazen dat er bij Pico Ruivo een eettentje was en hier gingen wij dus ook vanuit, en we namen niet veel eten mee. Dit viel echter heel erg tegen. Er is een klein huisje waar ze wat eten en drinken aanbieden maar dit is heel weinig en het drinken wordt niet gekoeld. Zorg er dan ook voor dat je voldoende eten mee hebt zodat je bij Pico Ruivo een zelfgemaakt broodje kan eten. Eet vooral voedzame en lichte dingen tijdens de wandeling, denk aan een banaan. Voor de extra energie kan je altijd ook nog wat druivensuiker meenemen (dextro).

Er is wel een waterkraan waar je je flessen kan vullen met koud water. Ik zou aanraden om allemaal een liter fles water mee te nemen voor de heenweg, en deze bij Pico Ruivo bij te vullen voor de terugweg. Ga niet met onnodig zware spullen sjouwen want dan wordt het nog zwaarder.

Stevige schoenen

Zorg dat je stevige schoenen aan hebt als je de wandeling gaat doen. De wandeling bestaat vooral uit vele stenen die soms glad kunnen zijn. Het is dan ook fijn als je schoenen hebt die goed grip hebben. Zelf heb ik erg zwakke enkels en heb dan ook hoge wandelschoenen aangedaan, dit was heel fijn voor mijn enkels. Onderschat de kracht van goede wandelschoenen tijdens een lange wandeling niet, dit kan echt een verschil maken in hoe je de wandeling ervaart.

In deze post ben je meer te weten gekomen over de prachtige wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. Met deze tips en informatie zal de wandeling wat makkelijker gaan. Veel plezier!

Ben je benieuwd naar meer informatie over Madeira en leuke activiteiten? Klik dan op de knop hieronder!

Liefs

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-2.png

Andere berichten die je wellicht ook leuk vind:

Handige site om volledige vakanties te boeken:

Unieke winterzon vakanties, weg van de massa

Koop hier je vliegtickets:

Hier vind je de beste hotel deals:

Leuke reisorganisatie die prachtige reizen samenstelt en regelt:

Authentieke Rondreizen

Super leuke fietstours en -verhuur:

Baja Bikes banner algemeen 468x60

Persoonlijke reisorganisatie gespecialiseerd in individuele rondreizen:

Volg: