Home » Kreta: top 10 bezienswaardigheden

Kreta: top 10 bezienswaardigheden

bucketlist kreta bezienswaardigheden

Het grootste eiland van Griekenland is Kreta, er is hier dan ook veel te beleven. Voor elke leeftijd is er wel wat te doen en te zien. Dit is de top 10 bezienswaardigheden op Kreta.

*Deze post bevat affiliate links. Dit betekend dat als je een aankoop via mijn link doet, dat ik hier een centje aan verdien 🙂

1. Samaria Kloof

Een prachtige wandeling door de natuur van Kreta. Gemiddeld ben je zo´n 6 uur bezig met de wandeling maar zo voelt het niet. Doordat je je in een prachtige omgeving bevindt gaat de tijd redelijk snel. Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat je de wandeling doet.

Klik hier om de Samaria Kloof met begeleiding te bewandelen!
Wat je moet weten voordat je de Samaria Kloof bewandeld.
Samaria Kloof
Uitzicht aan het begin van de wandeling

2. Elafonissi beach

Het welbekende roze strand kan natuurlijk niet ontbreken op het lijstje. Zelf ben ik hier laatst nog geweest en wat een heerlijk strand is het! Het is een zandstrand en erg kindvriendelijk. Je kan namelijk erg ver de zee inlopen zonder dat het diep wordt. De dag dat we er zelf waren was het erg winderig maar daar was op dit strand niks van te merken. De zee was nog erg rustig en de wind nam amper zand mee. Eerlijk gezegd vond ik de roze kleur erg meevallen, er zitten wel roze steentjes in de zee en het zand. Deze zie je dan ook als je een handje zand pakt maar de roze gloed op de foto´s is er vrijwel niet. Ondanks dat het niet zo roze is als beloofd is het echt een bezoek waard!

3. Klooster Agia Triada

Dit klooster had iets magisch, er waren zoveel vrolijke bloemen en de kerk was echt prachtig! Om zo respectvol mogelijk naar de kerk te zijn kan je bij de ingang een doek pakken voor als je een korte broek aanhebt wat ik zelf wel een mooi aspect vond. Er is een museum en souvenirwinkel aanwezig.

  • Agia Triada Kreta klooster
  • Agia Triada Kreta klooster
  • Agia Triada Kreta klooster
  • Agia Triada Kreta klooster

4. Knossos

Het historische dorp op Kreta. Vroeger was knossos de grootste stad van Kreta en tot de dag van vandaag zijn er nog steeds delen van te bezichtigen. Een deel van de stad is nog in relatief goede staat en dan ook te bezoeken. Je waant je tussen de geschiedenis en loopt door straten die eeuwen oud zijn. Elke plek heeft zijn eigen verhaal wat het nog leuker maakt.

Knossos op Kreta
Knossos op Kreta, gemaakt door Leonhard Niederwimmer

5. Rethymnon

Rethymnon ligt in het noorden van Kreta en is erg geliefd onder de toeristen. De stad heeft een prachtige haven met heerlijke restaurantjes en gezellige winkelstraatjes waar je de hele dag rond kan lopen. In de buurt is er ook een strand waardoor je er ook voor kan kiezen om strand en shoppen af te wisselen. De haven heeft een Venetiaanse look en dit is dan ook een van de redenen dat de stad zo populair is.

6. Arkadi Klooster

Dit is het bekendste klooster van Kreta en ook zeker een bezoekje waard. Toen ik er in 2019 zelf was, werd er een kindje gedoopt in de kerk. Het wordt dus nog steeds gebruikt. Vroeger heeft er veel afgespeeld in dit klooster. Zo heeft een groep mensen zich in een kamer opgesloten en in brand gestoken om niet door de vijanden gepakt te worden. Er zijn hier bizarre dingen gebeurd wat het extra gaaf maakt! Ben je een geschiedenisfanaat dan ga je dit erg leuk vinden. Er is ook een museum en een mooi plein. De kerk wordt omringt door een muur met kamers, elke kamer heeft zo zijn eigen verhaal.

Arkadi klooster op Kreta
Arkadi klooster op Kreta, foto gemaakt door Leonhard Niederwimmer

7. Preveli beach

Dit is een strand voor de actieve onder ons. Voordat je bij het strand aankomt moet je nog een flinke afdaling maken maar het uitzicht maakt het minder erg. Eenmaal beneden aangekomen is er een kiezelstrand te zien met een riviertje die landinwaarts gaat. Daarnaast is er een restaurantje dus als je niet teveel eten en drinken wilt meenemen kan je dit hier halen. Het is niet aan te raden om naar dit strand te gaan met harde wind omdat je dan gezandstraald zal worden met kiezelstenen (dit is erg pijnlijk). Als je hier bent moet je zeker de rivier inlopen. Je kan grotendeels gewoon staan en je waant je echt even in de jungle wat erg leuk is! 

Booking.com

8. Spinalonga

Een klein eilandje in de baai van Kreta. Het is te bezoeken door entree te betalen en er met een boot heen te gaan. Eenmaal op het eilandje heb je een prachtige ervaring. Er zijn veel geschiedenis gerelateerde gebouwen en er is een groot fort die je kan bezoeken. En dat alles met de prachtige blauwe zee om je heen!

9. Heraklion

Heraklion is de hoofdstad en de grootste stad van Kreta. In deze stad is de grootste luchthaven die zich op Kreta bevindt gevestigd wat het erg aantrekkelijk maakt. Er is een prachtige haven met Venetiaanse kenmerken, heerlijke restaurantjes en vele prachtige winkelstraatjes.

10. Spili

Spili is een klein bergdorpje wat ideaal is als tussenstop. Het dorpje heeft verschillende restaurantjes en souvenirwinkeltjes. Het dorpje staat bekend om zijn leeuwenkoppen als fonteintjes. Het water zou namelijk positieve energie meegeven en ik bedoel wie wilt dat nu niet!

Liefs

https://nl.pinterest.com/Capturemomentsblog/

Andere berichten die je wellicht leuk vind:

*Deze post bevat affiliate links

Volg: