Home » Kreta: wat je moet weten voordat je de Samaria Kloof bewandeld

Kreta: wat je moet weten voordat je de Samaria Kloof bewandeld

Uitzicht begin van de samaria kloof

Als je op vakantie gaat naar Kreta dan zal je vast wel gelezen hebben over de welbekende Samaria Kloof. Het is een 6 uur durende wandeling waarvan je deels door de groene natuur loopt en deels door de kloof. Het is geen gemakkelijke wandeling maar zeker wel de moeite waard om hem een keer gelopen te hebben. Om je ervaring iets te vereenvoudigen lees je hier wat je moet weten voordat je de Samaria kloof bewandeld.

Houd je hele dag vrij

Er komt veel meer kijken bij dan alleen maar de Samaria kloof bewandelen, zo moet je aan het einde van je wandeling naar het dorpje Agia Roumeli gaan, wat zich tussen de kloven bevind. Om terug te komen bij de parkeerplaats in Xyloskalo moet je de boot naar Sougia nemen die alleen vanaf Agia Roumeli vertrekt. Deze bootreis duurt drie kwartier. Vanaf hier kan je de bus of een taxi nemen. Met de bus zal je ongeveer anderhalf uur kwijt zijn en met de taxi drie kwartier. Al bij al lopen de uren erg op en heb je dus zeker een hele dag nodig.

Klik hier om de Samaria Kloof met begeleiding te bewandelen + transfer!
Het dorpje Agia Roumeli

Trek stevige schoenen aan met veel grip

Grotendeels van de route ben je naar beneden aan het wandelen op zowel loszittende als vaste stenen. Deze stenen kunnen erg glad zijn en het is dan ook belangrijk om schoenen te dragen met goede grip, je wilt namelijk niet uitglijden. Doordat de stenen erg ongelijk liggen kan het moeilijk zijn voor mensen met zwakke enkels, stevige en hoge schoenen zijn dan ook een must. Zelf heb ik ook zwakke enkels en ben ik meerdere malen door mijn enkel gegaan (ik had normale lage schoenen aan). Maak deze fout dus zelf niet want dan kan het een hele lange tocht zijn.

Klik hier voor leuke bezienswaardigheden op Kreta

Neem niet onnodig veel waterflessen mee

Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt raad ik je echt aan om niet onnodig veel kilo´s in je tas mee te sjouwen. Over de hele route zijn waterfonteintjes die drinkwater aanbieden. Hier kan je telkens je fles bijvullen met water. Het is dus het verstandigst om allemaal een eigen bidon mee te nemen en deze bij elke fontein bij te vullen. Het water komt uit het natuurgebied zelf wat je nog meer het gevoel geeft dat je een bent met de natuur. Het is zelfs mogelijk om water rechtstreeks uit het riviertje te drinken, zo schoon is het!

Koop van te voren je bootticket

Toen ik zelf de Samaria kloof deed waren er erg veel excursies die de wandeling aanboden. Deze excursies hadden alle boottickets gereserveerd waardoor er geen ruimte meer was voor groepen die zelf met de auto gingen. Officieel gaat de laatste boot om half 6. We hadden helemaal rekening gehouden met de tijd om op tijd te boot te halen en toen bleken de tickets op te zijn. Aangezien dit de afgelopen weken ook al speelde hadden ze een extra boot om kwart voor 8 geregeld. Dit zal echter niet altijd het geval zijn. Mocht je de boot niet halen dan is er in het dorpje mogelijkheid om een kamer te huren voor een nacht en de dag erna de boot te nemen. Om dit te voorkomen raad ik je aan om van tevoren een bootticket te kopen en zeker te zijn van een plek.

Booking.com

Huur een taxi

Tegen de tijd dat je aangekomen bent bij Sougia ben je erg moe van de hele ervaring, je wilt dan niet het risico lopen dat je geen plekje meer hebt in de bus. Het is dan ook handig om een taxi van te voren te huren. Je hebt geen zin om nog eens langer te moeten wachten en dit keer zonder restaurantjes in de buurt.

Liefs

Volg: