Home Ā» Hoe plan je een interrail reis?

Hoe plan je een interrail reis?

interrail, treinreizen, met de trein door europa, interrailen door europa

Tijdens het plannen van mijn eigen interrail reis merkte ik dat het niet zo makkelijk was als ik dacht. In deze post vertel ik je hoe je een interrail reis kan plannen en tegen welke dingen ik aanliep zodat jullie hiervan kunnen leren!

*Deze post bevat affiliate links. Dit betekend dat als je een aankoop via mijn link doet, dat ik hier een centje aan verdien šŸ™‚

Inspiratie

De eerste stap in het plannen van je reis is het opdoen van inspiratie. Waar wil je heen? Wat staat er op je bucketlist? Wil je de hoofdsteden bezoeken of meer de kleinere dorpjes? Dit zijn allemaal vragen die je je kan afvragen in je inspiratiefasen. Er zijn een aantal plekken waar ik zelf inspiratie vandaan heb gehaald:

TIP:
Het kan erg lastig zijn om een route te bedenken. Ga je met een groep? Laat dan iedereen een top 3 landenlijst maken en kijk of er landen overeenkomen en of deze landen enigszins te verbinden zijn. Hierdoor zijn de grote lijnen al gedaan en is het een kwestie van afmaken.

Van tevoren waren er al een paar landen waarvan ik zeker wist dat ze in mijn reisplan moesten zitten; Zwitserland, Italiƫ en Kroatiƫ. Hierbij is het ook belangrijk om te bedenken wat voor soort reis je wilt maken. Neem je het liefst je winterkleding mee en bezoek je de koudste plekken? Houd je van strandvakanties of juist heel actief met bijvoorbeeld wandeltochten? Het type vakantie kan namelijk bepalend zijn voor de route die je gaat maken. Voor een strandvakantie moet je namelijk niet in Zwitserland zijn. Een combinatie van strand en actief kan natuurlijk ook, zo zou je in Zwitserland mooie wandelingen kunnen maken en in Italiƫ aan het strand liggen.

  • person walking on snowfield IJsland
  • an island with cottages and beach chairs strand vakantie
  • brown house under blue skies photography zwitserland interrailen
  • aerial view of a city and island kroatie interrailen

Budget

De kosten voor interrailen kunnen hoog oplopen MAAR je kan dit voorkomen. Je maakt je reis namelijk zo duur als je zelf wilt. OkƩ, ik weet dat er een aantal kosten zijn die niet te voorkomen zijn, maar er zijn meer kosten die je wel zelf beheert. Zo kan je ervoor kiezen om in een hostel of appartement te verblijven in plaats van een hotel met een zwembad. Je hoeft niet elke avond uit eten te gaan, maak bijvoorbeeld zelf wat lekkers in je appartement en bespaar geld. Dit zijn een paar manieren om geld te besparen maar er zijn natuurlijk nog veel meer.

TIP:
Bezoek het oosten van Europa, dit is een stuk goedkoper dan west Europa. Het oosten van Europa is prachtig en zeker een bezoekje waard. Natuurlijk kan je ook landen uit oost Europa combineren met een paar plaatsen uit zuid en west Europa.

Route

Inmiddels heb je een overzicht met landen of plaatsen die je wilt bezoeken. Vervolgens is het de vraag of de plekken goed met de trein te bereiken zijn. Zelf heb ik mijn route ongeveer vier keer moeten aanpassen omdat er geen goede verbinding was tussen plaatsen, de stoelreserveringen erg duur waren of de reistijd erg lang was. Op de interrail.eu site staat een map met de hoofdverbindingen, deze zijn met name van en naar de hoofdplaatsen maar dit kan een handig hulpmiddel zijn om de reis op aan te passen.

Klik hier om de spoorwegkaart te zien.
volledige interrail reisroute: verona, split, grainau, neurenberg, thun, ljubljana
Mijn interrail reisroute
Let op:
Wil je graag de hoofdplaatsen bezoeken? Houd er dan rekening mee dat de kosten van de stoelreserveringen hoog op kunnen lopen. Mijn advies is dan ook om bijvoorbeeld een paar hoofdplaatsen te kiezen maar ook zeker de kleinere plaatsen te bezoeken.

Voorbeeld

Al snel kwamen we erachter dat de verbindingen binnen Kroatiƫ niet erg goed waren of erg lang duurden. Kroatiƫ stond vanaf het begin al hoog op het lijstje van landen die we wilden bezoeken en we kwamen er maar niet uit hoe het binnen onze route zou passen. Toen we de spoorwegkaart tegenkwamen werd duidelijk dat om in Split te komen er een goede verbinding was via Ljubljana (de hoofdplaats van Sloveniƫ) en Zagreb (de hoofdplaats van Kroatiƫ). Door deze informatie is Ljubljana toegevoegd aan de reisroute omdat dit een perfecte tussenstop was tussen Kroatiƫ en Verona. Op zichzelf was deze afstand namelijk te groot. Het duurt namelijk 22 uur om van Split naar Verona te gaan. Nu nemen we een nachttrein van 11 uur naar Ljubljana, verblijven hier een paar nachten en reizen daarna binnen ongeveer 8 uur naar Verona.

interrail reisroute kroatie, verona, split, ljubljana

Timeline

Het is handig om een indicatie te hebben over hoe lang je in een plaats wilt blijven en hoe lang je gehele reis gaat duren. Baseer de duur van je verblijf per plaats op basis van hoeveel er te doen of zien is. Zo verblijf ik ongeveer anderhalve dag in Neurenberg. Het is namelijk niet nodig om hier dagen te verblijven omdat je de stad al redelijk snel gezien hebt. In en rond Split is veel te doen en hier verblijven we dan ook langer. Maak een globaal overzicht van de landen die je wilt bezoeken, hoe lang je totale reis is en hoelang je vervolgens in elke plaats wilt verblijven. (zie het voorbeeld)

interrail overzicht hoe lang in elk land
Klik hier om meer over interrailen met discoverEU te lezen!

Overnachting

Inmiddels is er al een hoop geregeld. Het budget is duidelijk, je weet welke plaatsen je gaat bezoeken en hoelang je in elke plaats verblijft. Vervolgens kan je gaan kijken naar de overnachtingen. Kies je voor een hotel, een hostel of een appartement? Wil je alles gaan boeken of wil je spontaan bij hotels en hostels kijken of er nog plek is? Dit is niet aan te raden in het hoogseizoen.

Wat wel handig is om een verblijf te kiezen die op loopafstand is van het station. Je hebt vaak enkele reisdagen die je met je pas kan reizen dus verblijf in de buurt van station. Zo heb je geen extra kosten aan bijvoorbeeld een metro of een tram om bij je verblijf te zijn. De reis is al intens genoeg en als je dan ook nog een flink stuk naar het verblijf moet reizen of lopen dan is dit niet fijn.

Booking.com

Activiteiten

Ten slotte kan er gekeken worden naar welke activiteiten er allemaal te doen zijn in de verschillende plaatsen. Je wilt namelijk zoveel mogelijk uit je reis halen en door je al enigszins te verdiepen in de plaatsen gaat dit veel beter. Sommige activiteiten moeten ook van tevoren worden geboekt, zeker in het hoogseizoen.

Een aantal manieren om leuke activiteiten te vinden:

  • Kijk in reisboeken van de plaatsen of landen
  • Bekijk plekken in de omgeving en niet alleen in de plaats waar je verblijft
  • Tripadvisor
  • Getyourguide
  • Manawa
  • Reisgidsen
  • Social Media

Hopelijk heb je met deze tips een beter idee over hoe je een interrailreis kan plannen. Wat je wel en niet moet doen en waar bepaalde dingen zoals leuke activiteiten en interrail-reisinspiratie te vinden zijn! Houdt mijn instagram en blog in de gaten voor meer interrail gerelateerde posts, reisinspiratie en reisverhalen! Veel plezier en succes met het plannen en geniet van je interrailreis!

Liefs

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-2.png

Andere berichten die je wellicht ook leuk vind:

Handige site om volledige vakanties te boeken:

Unieke winterzon vakanties, weg van de massa

Koop hier je vliegtickets:

Hier vind je de beste hotel deals:

Leuke reisorganisatie die prachtige reizen samenstelt en regelt:

Authentieke Rondreizen

Super leuke fietstours en -verhuur:

Baja Bikes banner algemeen 468x60

Persoonlijke reisorganisatie gespecialiseerd in individuele rondreizen:

Volg: