Home » Een dierentuin is een school voor fotografen

Een dierentuin is een school voor fotografen

Een dierentuin is een school voor fotografen

Elke beginnende fotograaf zou een bezoekje moeten brengen aan de dierentuin. Vaak is het in het begin moeilijk om te ontdekken welke instellingen je in welke situatie moet gebruiken. Een van de manieren om hiermee te spelen is door naar de dierentuin te gaan, de meeste dieren zullen namelijk niet voor je gaan poseren. Doordat dieren erg onvoorspelbaar zijn, zijn ze soms moeilijk om te fotograferen. Zo kan je uren wachten op je perfect shot waar het dier maar 1 seconde goed zit, die moet je dan net schieten.

Zowel beginnende als gevorderde fotografen hebben soms nog moeite met het bepalen van de juiste instellingen op de camera of om de juiste compositie te vinden. Het is een combinatie van inzicht en heel veel oefenen, en wat is nu de beste plek om deze onderdelen te oefenen? De dierentuin! Dieren gaan namelijk hun eigen gang. Hierdoor leer je om op het juiste moment foto´s te maken en op de juiste plek te gaan staan. Op de foto die is gemaakt in Avifauna is goed te zien dat hier gespeeld is met scherpte, diepte. De focus licht op de gans waardoor de blaadjes onscherp worden en een levendig effect creëren.

Spiekbriefje

Het bepalen van de juiste iso-waarde, diafragma en sluitertijd wordt steeds makkelijker naarmate je veel oefent. Zelf heb ik in het begin vaak gebruik gemaakt van ´spiekbriefjes´ die op Pinterest te vinden zijn met kort de instellingen uitgelegd. Hierdoor kreeg ik naarmate ik dit meer toepaste een beter beeld bij wat welke stand doet en hoe ik mijn camera moet instellen in bepaalde situaties. Oefening baart kunst!

Niet alles is wat het lijkt

Niet elke foto zal mooi of scherp zijn. Bij de foto van de tijger had ik erg veel last van het vieze raam, de tijger liep vlak voor me maar door het groene raam kreeg ik de tijger niet scherp op de foto. Achteraf was te zien dat het groen raam juist een bijzondere gloed over de foto had waardoor de foto net anders was dan de standaard foto die ik anders had gemaakt. Zo zie je maar dat een foto er op het eerste gezicht slecht uit kan zien maar dat dit soms ook juist goed kan uitpakken. Zo geef je er ook een beetje je eigen draai aan.

Het kan natuurlijk ook de andere kant op gaan. Ik heb wel eens gehad dat door de warmte van het gebouw mijn lens constant besloeg en foto´s hierdoor onscherp werden. Op mijn camerascherm leken de foto´s erg mooi (en scherp) maar toen ik ze op de computer bekeek bleek dit zeker niet het geval te zijn. De scherpte lag verkeerd, de helft van de foto´s waren onscherp en maar enkele bleken goed te zijn. Dit was behoorlijk balen, maar ik heb hier wel van geleerd beter mijn lens tussendoor schoon te maken en soms iets langer de tijd te nemen om de juiste instellingen te gebruiken en te zorgen dat de scherpte goed licht. Dit bespaard me nu een hoop teleurstelling als ik terug kom en de foto´s bekijk. Je leert door fouten te maken, net als op school, alleen is het nu in de dierentuin : )

Conclusie

Nu hoor ik je al denken, wat maakt de dierentuin nu beter dan bijvoorbeeld een wandeling in de natuur? Dat is toch ook onvoorspelbaar? Dat klopt, en doe dat ook zeker! Toch blijf ik erbij dat voor het onder de knie krijgen van zoeken naar juiste perspectief, verhouding van onderwerp en de rest van de foto, gebruik van instellingen en de scherpte-diepteverhouding de dierentuin the place to be is. Dieren bewegen, hekken kunnen in de weg zitten, planten en of andere dieren zitten voor je onderwerp. Toch kan je door van plek te wisselen vaak wel foto´s van je onderwerp maken wat in de natuur vaak niet het geval is. De dieren in de dierentuin kunnen simpelweg niet echt weggaan en de dieren in de natuur wel.

Liefs

  • vogel in Avifauna
Volg: